Många säger att det är svårt att vara miljövänlig till 100 % för att det blir för dyrt. Detta stämmer på sätt och vis, men det betyder inte att man kan ha det som en ursäkt. Ofta handlar det om lathet också då det är lättare att bara köpa det man är van vid. Tänk om här och ta dig en riktig funderare över hur mycket dyrare det blir om du väljer lokalproducerat, ekologiskt och mer grönt. Blir det verkligen så mycket dyrare att det blir ovärt att dra sitt strå till stacken?

Massor av mat som är årstidsbetonad

När man tar sig en titt på vilken typ av mat man faktiskt kan äta som är i säsong så märker man snabbt att det finns en massa godsaker som man kan äta med gott samvete. Det är bara att kolla upp vad som är i säsong och sedan kan man bestämma sina måltider efter det.

Självklart kan det bli svårt att få ihop det till 100 %, så man får ju ta med lite matvaror som inte är i säsong också, men man kan i hög grad äta utifrån årstid, om man bara tar sig tiden att kolla upp vilka råvaror som är i säsong för tillfället.

Att bo i Sverige och försöka äta lokalodlat och säsongsbetonat är inte lika lätt som det är i många andra länder. Vi har inte så mycket kul frukt och grönt som växer här, men vi har faktiskt tillräckligt för att det ska bli goda måltider!

Att tänka om lite vad gäller mat

Idag är vi vana vid att ha en mängd olika råvaror hemma som vi äter till vardags, men som inte är ”svenska” råvaror. Att ta bort en massa matvaror som man är van vid är lite svårt, eftersom man har vant sig vid att äta exempelvis avokado och granatäpplen, men det går att dra ner på detta och istället äta mer morötter, palsternacka eller liknande.

Det enda som krävs är att man tänker om lite. Gillar man mat och att laga mat så blir det betydligt enklare, men även om man inte är en matfantast så kan man i alla fall försöka att tänka ut några måltider i veckan där man fokuserar på svenskodlad mat.

Massor av info om råvaror som är i säsong

Man behöver inte oroa sig över att det kommer att bli svårt att hitta info om vad för typ av råvaror som är i säsong, utan det finns det massor av bra info om. Det är bara att man får kolla upp det lite. Det är egentligen det som krävs överlag när det kommer till att äta på ett miljömässigt bättre sätt – att man tar sig tiden att göra lite research.

Det är ju värt mycket att spendera lite tid på att kolla upp det, eller hur?