Modern livsmedelsdistribution har tänjt ut alla gränser. Dessutom har konserveringstekniken och möjligheten att frysa varor gjort att vi kan äta det mesta året om. Dina urvalsmöjligheter är näst intill obegränsade. Du kan få tag på de mest exotiska frukter när du vill, och i princip i alla matvarubutiker. Du kan dessutom köpa kläder mycket billigt även om de tillverkats i ett annat land och transporterats hit. Du kan köpa möbler och inredning tillverkat av träslag som inte finns att uppbringa på våra breddgrader.

För inte allt för länge sedan präglades vår mat och måltidsordning av vad som erbjöds oss i vår närmiljö, av vårt landskap. Odlingsåret styrde vad vi åt. Det hade också stor betydelse vart i landet man bodde. Norr och söder, kust och inland erbjöd olika ”menyer”. Vi var dessutom mycket duktiga på att ta tillvara på livsmedel. Inget skulle gå till spillo. Självsyrning, rökning och saltning var välanvända konserveringsmetoder. Tänk om vi kunde anamma lite av detta tankesätt idag. Det skulle förmodligen göra mycket för vår miljö. Om vi skulle utgå från det som finns i vår närmiljö och bli medvetna konsumenter skulle det vara mer hållbart. Både ur ekonomisk, ekologisk och social synpunkt.