När du handlar lokalt ger det återbäring till ditt lokalsamhälle, dina pengar stannar på orten. På sikt har detta givetvis betydelse för arbetstillfällen i orten och för hur mycket pengar kommunen får in i form av skatt. För att inte glömma hur stor betydelse det har för ortens attraktivitet att ha lokala handlare och butiker. Dessutom kan du ganska väl lita på att lokalproducerade varor är mer socialt hållbara, de är i regel producerade under goda arbetsförhållanden. Att handla lokalt minskar också transporterna och därför miljöpåverkan.

Om du handlar lokalproducerad mat kommer du snart att märka att du behöver tänka säsong. Du kanske inte kan börja med att leta fram recept som ser goda ut och att sedan gå och handla. Du behöver förmodligen vända på steken, det vill säga handla först och sedan fundera på vilka rätter som ska stå på menyn. Några snabba vardagsrätter som går att göra på de flesta grönsaker är pyttipanna, soppa eller wraps. Pytt i panna funkar på det flesta grönsaker. Tillsätt lite lök, stek ett ägg till eller server med lite bönor om du inte äter ägg. Wraps fungerar också att fylla med de flesta grönsakerna. Stek dem i lite vitlök. Komplettera sedan din wrap med lite pesto, keso, bönor eller en dressing. Supergott. Säsongens grönsaker kokar du i lite buljong, tillsätter lite matgrädde och mixar. Soppa är svårt att misslyckas med. Varför inte servera med en varm macka?