Idag är det nog ingen som har undgått att snappa upp kunskap om att vi är på väg in i en framtid med ett mer hållbart, lokalt och grönt mål i sikte. Det är ingen nyhet, utan det är många som har gjort stora förändringar i sitt vardagliga liv sedan länge för att påverka miljö och klimat positivt. Det nya i det hela är att det är allt fler som ser det som något helt naturligt.

När gemene man börjar inse vad man kan göra för att förbättra miljön och framtiden så har vi kommit långt, eller hur? Det är fantastiskt att se hur så många går samman för att påverka miljön. Vare sig det är personer som gör mycket eller lite. Att göra lite är bättre än att inte göra något

Större efterfrågan på lokalproducerad mat

Man kan se att det blir fler och fler som väljer lokalproducerad mat genom att kolla upp hur många det är som efterfrågar lokalproducerad mat med mera. Det är väldigt många som gör det, vilket innebär att det blir vinstgivande för butiker att ta hem den här typen av produkter.

Att man kan bege sig iväg och köpa exempelvis kött och ägg, grönsaker med mera på närbelägna gårdar, eller gårdsbutiker är härligt! Man får både bege sig iväg till en annan typ av plats än den vanliga matbutiken och handla fina varor. Två flugor i en smäll, alltså!

Torghandel – ett enkelt sätt att handla lokala matvaror

Om du tycker att det är svårt att cykla iväg till närmaste gårdsbutik, eller om din lokala mataffär inte har lokalproducerade matvaror så kan du passa på att handla när det är torgförsäljning. Där hittar man ofta massor av fina lokala matvaror som man kan njuta av!

Idag är det inte svårt att få tag i den här typen av matvaror, men man vill ju inte behöva ta bilen för att handla då det blir lite skevt. Ska man vara mer miljö- och klimatsmart så känns ju inte onödiga bilresor särskilt kloka. Tänk på det så att du försöker planera in dina inköp av lokal mat när du ändå är i trakterna där det finns torghandel, gårdsbutiker etcetera.

Passa på att söka upp närproducerat när du besöker nya städer!

Många svenskar väljer att semestra i Sverige numera och ett bra tips på vägen är att passa på att söka upp lokalt producerad mat när man är på genomresa. Tänk vad trevligt att ha en massa härligheter att äta sedan när man kommer hem!

Oavsett om man äter kött eller inte så kommer man att kunna hitta just den sortens matvaror som man gillar. Det säljs både ost, ägg, grönsaker, sylt, honung, saft, bröd och så vidare. Det är bara att ta sig en titt och köpa det man tycker ser gott ut! Det blir betydligt trevligare hemma med den här typen av matvaror än de vanliga från mataffärerna.