Att äta efter årstid kanske inte alltså är så lätt. Att veta vilka råvaror som är i säsong kan vara svårt eftersom mycket importeras eller odlas i växthus och därför finns att hitta i butikerna året om. Ofta handlar säsong dessutom om att våga vego. Att testa lite olika vegetariska rätter.

Just nu, höst och vintertid, är det mycket rotsaker på vår meny. Rödbetor, morötter, palsternackor och blomkål. Dessa har faktiskt säsong året om i Sverige och kan därför ätas med gott samvete. Närproducerade rotsaker brukar dessutom vara lätta att få tag på de allra flesta orter.

Vi vill också slå ett slag får både brysselkål och grönkål, som båda har säsong från september till februari. Grönkålschips kan förgylla de allra flesta rätter, både smakmässigt och näringsmässigt. Repa bladen från den tjocka bladnerven, lägg på en plåt, ringla över lite olja och strö över lite salt. Rosta i ugnen i 150 grader i ca 15-20 minuter. Brysselkålen kan du behandla på ungefär samma sätt. Halvera de små rackarna och rosta i ugnen. Extra gott blir det om du ringlar lite lönnsirap över brysselkålen efter att du tagit ut dem ur ugnen.