Det här med hur man ska äta, när man ska äta och vad man ska äta diskuteras överallt, men det smidigaste sättet att tänka på det är med den klassiska gamla tallriksmodellen. Nu har Livsmedelsverket uppdaterat den gamla och numera ser det ut som så att den största delen ska bestå av grönsaker, den näst största delen ska bestå av kolhydrater och den minsta delen ska bestå av proteiner.

Borta är alltså den gamla ”kött och potatis”- middagen, trots att det är jättegott med klassisk söndagsmiddag hos äldre släktingar, såklart! Att tänka om och att se på tallriken vad som ska ta upp störst plats är ett fantastiskt bra sätt att veta hur och vad man ska äta!

Gillar du inte grönsaker och frukt?

Det finns många vuxna människor som säger sig ogilla frukt och grönt, men när man verkligen ger sig tusan på att äta mer av dessa livsmedel så kan man snabbt se att det finns i alla fall några grejer som man gillar. Detta är gällande för majoriteten av befolkningen, det gäller bara att man tar sig tid och att man ser det som en spännande upptäcktsfärd i grönsaks- och fruktdisken.

Med största sannolikhet så kommer du att upptäcka att du tycker om lite av varje, och har du riktig tur så kommer du att se att du tycker om i princip allt grönt när du väl ger det en rättvis chans!

Man kan äta lite ”dålig” mat någon gång ibland

Naturligtvis är det på det viset att det ska finnas utrymme för att äta en köttbit någon gång, om man tycker om det. Det man ska tänka på är att köpa lokalt kött.

Omega 3 i fisk
Ät gärna fet fisk som innehåller det ”bästa” fettet Omega-3

Gör man det så blir det både godare, bättre för miljön och bättre för kroppen. Något man däremot kan äta ganska mycket mer av än kött är fisk, som bland annat innehåller de supernyttiga omega 3 fettsyrorna. Det enda man ska tänka på är att fisken kommer från hållbart och certifierat fiske.

Det är inte så svårt att få med det man ska äta och det man vill äta i sin kost. Det handlar bara om att sitta ner och börja fundera över vad man vill äta och vad man kan satsa mer på samt vad man kan dra ner på.

Man ska inte göra saker för snabbt när det kommer till den här typen av förändringar, för då kan det bli för mycket och så ger man bara upp. Ta det lite försiktigt och byt ut och testa nytt. Sedan är det så att du har en ny kost innan du vet ordet av!

Frossa i det som är miljövänligt, nyttigt och gott

Om man ska frossa så ska man självklart välja sådana livsmedel som är bra från alla håll och kanter, till exempel fisk och grönt. Alla har vi någonting som vi tycker om att äta som är helt utan dåligt samvete vare sig för miljön eller för kroppen. Passa då på att äta mycket av just detta, för då får du både njutning och pluspoäng för ditt val rent miljömässigt!

Källa försättsbild: Livsmedelsverket